U susret radionici: 4PL

Četvrta godišnja radionica Srpskog udruženja profesionalaca u lancu snabdevanja na temu „4PL“, održaće se  29. novembra u kompaniji Milšped, Beograd. U želji da vam dodatno približimo njenu tematiku, ali i nagovestimo ono što možete da očekujete ukoliko se odlučite za učešće, razgovarali smo sa gospodinom Nikolom Todorovićem, koji će ujedno i biti jedan od domaćina susreta.

Za temu predstojeće radionice možemo reći da predstavlja ne baš najpoznatiju tematiku u oblasti lanca snabdevanja u Srbiji. Kako će nam predstojeća radionica pomoći da se upoznamo sa 4 PL-om?

Pre svega, veoma mi je drago da je kompanija Milšped, kao lider u 3PL servisu na prostoru Zapadnog Balkana, domaćin ove SUPLS radionice. Sama tematika 4PL nije toliko prepoznata na ovim prostorima i upravo je to i ideja ove radionice –  da koliko je moguće pokušamo da približimo našim članovima priču oko 4PL. Globalno je to uobičajena praksa i pokušaćemo da prezentujemo i diskutujemo načine i modele primene, gledajući prednosti i mane, potencijale i rizike, kao i neka svetska iskustva.

Koji su dominantni izazovi u ovoj oblasti i na koji način će im se pristupiti tokom radionice?

Ideja je da kroz nekoliko prezentacija uživo i putem Skype-a predstavimo 4PL modele u širem obliku, a da kasnije kroz panel diskusiju naših članova sagledamo njihovo profesionalno viđenje i iskustvo sa 4PL modelom.  Outsourcing ili inhouse, načini kontrole, praćenje troškova, globalno ili lokalno… sve su to teme koje ćemo pokušati da pojasnimo.

Koliko je važno da se oslanjamo na iskustva drugih, odnosno da transparentno govorimo o onome što nam je pokazala naša profesionalna praksa?

Od samog osnivanja SUPLS zastupa  ideju širenja znanja i razmene iskustava između članova, što je i najveća snaga naše organizacije. Otvorena razmena iskustava, bez mnogo marketinga i ličnih promocija, već sa fokusom na struku, praksu i nova znanja su nešto što smatram ključnim za jedno strukovno udruženje kao što je SUPLS.  Očekujem da će i ova radionica to još jednom potvrditi.