End to End (E2E) Supply Chain – Cut the cost, not the corner!

Koja su ključna očekivanja CEO I CFO od SCD (COO) u vašoj kompaniji?

Da li Supply Chain ima vlasništvo na integralnim procesima od dobavljača do kupca u kojima se stvara vrednost ( Value Chain) , uključujući i integralno planiranje (S&OP), ili samo deo ovog procesa? Da li su procesi povezani (sledljivost) integralnom informacijom (ERP, BI,..) ili funkcioniše po principu “excel efendija” i mailova ( “pop đaku a đak crkvenjaku”)?

Da li svi koji učestvuju u procesu budžetiranja I praćenja troškova razumeju sve procese (Walk the talk) pre nego što se postavi pitanje ušteda?
Da li postoji analiza rizika i contingency plan ili je cilj ušteda po bilo koju cenu na jednoj liniji P&L bez obzira na druge negativne promene u performansama sistema ( i u Bilansu Stanja)? Da li se bavimo uštedama (Direct cost) ili optimizacijama ( Total Cost of Ownership)?

Naravno da je glavno očekivanje od Lanca Snabdevanja da optimizuje troškove i bottom line . Ali je doprinos SC rastu prihoda i top line growth mnogo značajniji. Oba procesa se moraju raditi paralelno. Koliko je vazan svaki pojedinačan trošak toliko je važno i da li pratite % SC cost from ravenue. U tom slučaju trošak bottom line može i da poraste a da % SC troška od Ravenue opada, tj. optimizuje se. I da doprinos SC uspesima kompanije bude mnogo veći od pukog smanjenja pojedinačnih troškova u nabavci, proyivodnji, distribuciji,… Bavljenje samo troškovima vodi kompaniju u “zatvorenu spiralu”. I kada trošak bude bio 0 neko će morati samo da ugasi svetlo.

Moderan Supply Chain ( Agile Demand Chain) je potpuno okrenut dinamičkom okruženju i potrošačima. Brzim promenama navika i želja potrošača, razvoju novih tehnologija i proizvoda (usluga) uz minimalno korišćenje resursa. Neophodan je i dinamičan razvoj dobavljača u čitavom lancu. Mnogo inovacija može da dođe od predloga samih dobavljača ( novi materijali, nove tehnologije, “zelene” tehnologije…)

Razumevanje svih ovih aspekata je ključno pre nego što se definišu svi nosioci i mesta troška. Vlasništvo nad integralnim procesima je ključno. To podrazumeva i competence. A nije realno da svaki nosioc poslovne funkcije iz SC ima i  znanja iz finansija i controllinga. Zato treba i da postoji međusobna povezanost i podrška controlling SC biznis partnera i BPO ( Business Process Ownera). BPO donosi odluku ali mu je neophodna podrška da bi mogao da ostvari svoje ciljeve koji su često suprostavljeni:

 

Zato je neophodno jasno definisati ulogu, jasno vlasništvo i mehanizme odlučivanja u Supply Chainu kako bi ste izbegli da pod “pritiskom” smanjenja troškova pređete “crvenu liniju” i izgubite ključne komparativne prednosti zbog malih kratkoročnih benefita.

Engleski : “ Cut the cost not the corner” = Srpski “ Ne kolji bika za kilo mesa”