U susret forumu: predstavljamo Jasminu Pešović

Jasmina Pešović, menadžer kvaliteta i vođa tima operativne održivosti u kompaniji Bambi, biće učesnik panela „ESG i lanac snabdevanja: sa priče na dela“ i podeliće svoje iskustvo u vezi sa uspostavljanjem sistema održivog poslovanja i definisanjem interne metodologije proračuna emisija CO2 u prehrambenoj industriji, uz osvrt na izazove sa kojima se prehrambene kompanije susreću.

Jasmina je diplomirani inženjer tehnologije, sa 15-ogodišnjim iskustvom u prehrambenoj industriji. U kompaniji Bambi odgovorna je za kvalitet i operativni održivi razvoj. Zajedno sa svojim timom, značajno je doprinela usmeravanju kompanije ka definisanju Misije održivosti iz koje proizilazi Mapa puta ka neto nula emisiji CO2, kroz strateški dokument prvi put u istoriji kompanije. Ova dva dokumenta obuhvataju sve ESG ciljeve, ali značajan uticaj na dostizanje istih nosi upravo lanac snabdevanja, sa posebnim akcentom na smanjenje emisije CO2, odgovorno snabdevanje, optimalnu upotrebu vode, ambalažu i reciklažu, ali i brigu o kvalitetu i bezbednosti proizvoda.

Na pitanje na koja dostignuća je posebno ponosna, Jasmina navodi:

 

Još u julu 2020. godine u potpunosti smo prešli na upotrebu “zelene električne energije”, a u prethodnoj godini uspeli smo da zamenimo dve trećine našeg voznog parka vozilima sa pogonom na tečni naftni gas, sa planom da u narednom periodu u potpunosti zamenimo sva vozila sa ekološki prihvatljivijim rešenjima. Tokom 2021. godine reciklirali smo 98% generisanog otpada, sa ciljem da do 2030. godine budemo fabrika koja će na svojoj lokaciji imati 0 otpada koji se ne reciklira. Instalirali smo novu proizvodnu liniju novije tehnologije postižući bolju energetsku efikasnost. Udeo domaćih dobavljača u lancu snabdevanja povećan je na 73,66%, čime smo ostvarili pozitivan uticaj na domaću privredu. Sva papirna i kartonska ambalaža proizvedena je od 100% recikliranih materijala.

 

Kao fokus u narednom periodu, ističe težnju ka intenzivnijoj saradnji sa dobavljačima, sa jedne strane kao potrebu za ostvarenje ESG ciljeva, a sa druge strane kao iskorišćenje mogućnosti da se podigne svest u celom lancu snabdevanja, od početne do krajnje karike, o važnosti očuvanja planete za buduće generacije. Budućnost je naša zajednička odgovornost.

Ostalo je još malo vremena za prijavu na predstojeći regionalni Supply Chain forum. Registrujte se i zauzmite svoje mesto!