U susret forumu: Tehnološke inovacije će imati značajan uticaj na radna mesta u lancu snabdevanja

Tehnološki razvoj i brzina kojom inovacije pronalaze svoju primenu u praksi nam jasno stavljaju do znanja da već danas treba aktivno da razmišljamo o radnim mestima za kojima ćemo imati potrebu u bliskoj budućnosti. Ovo je ujedno i tema jednog od panela na ovogodišnjem forumu, a o njoj je sa nama razgovarao Damir Nađ, General Manager u kompaniji Manpower Srbija.

Damir Nađ je sticao iskustvo u konsultantskim kompanijama, naftnoj industriji, ali i u proizvodnoj firmi, dok u poslednje dve i po godine gradi svoju karijeru u kompaniji Manpower Srbija. Damir je ekspert za projekte organizacione transformacije, vođenje kompleksnih promena, uspostavljanje operacija i upravljanja poslovanjem. Govori nemački, engleski i ruski jezik.

Kako će tehnološke inovacije poput automatizacije, veštačke inteligencije i digitalizacije uticati na radna mesta u lancu snabdevanja u narednih 5-10 godina?

 Tehnološke inovacije poput automatizacije, veštačke inteligencije i digitalizacije će imati značajan uticaj na radna mesta u lancu snabdevanja u narednih 5-10 godina. Neki od ključnih načina na koje se to može manifestovati su:

  • Automatizacija proizvodnje i logistike: Roboti i automatizovani sistemi će preuzeti mnoge rutinske zadatke u proizvodnji, skladištenju i transportu robe. Na primer, roboti mogu preuzeti zadatke kao što su sortiranje, pakovanje i distribucija robe. To može dovesti do smanjenja potrebe za manuelnim radom, ali istovremeno otvara nove mogućnosti za obuku i upravljanje ovim automatizovanim sistemima.
  • Pametna logistika: Korišćenje tehnologija poput Interneta stvari (IoT) i blockchaina omogućava bolje praćenje i upravljanje inventarom i transportom. Ovo može optimizovati lanac snabdevanja, smanjiti gubitke i poboljšati efikasnost, ali istovremeno može zahtevati manje radne snage za upravljanje tradicionalnim procesima praćenja.
  • Veštačka inteligencija: Algoritmi veštačke inteligencije mogu analizirati ogromne količine podataka kako bi predvideli potražnju, optimizovali inventar i rute transporta. To može smanjiti potrebu za manuelnim planiranjem i optimizacijom, ali i zahtevati visoko kvalifikovane stručnjake za upravljanje AI sistemima.
  • Fleksibilnost u radnoj snazi i upskilling: Digitalizacija omogućava veću fleksibilnost u angažovanju radne snage, uključujući rad na daljinu i rad na platformama.
  • Razvoj novih poslovnih modela: Tehnološke inovacije mogu podstaknuti razvoj novih poslovnih modela, kao što su usluge pretplate, deljenje resursa i cirkularna ekonomija.

 

Kako se trendovi poput automatizacije, veštačke inteligencije i digitalizacije odražavaju na potrebe za novim profilima radnika u lancu snabdevanja?

Pomenuti trendovi značajno utiču na potrebe za novim profilima radnika u lancu snabdevanja.

Automatizacija dovodi do toga da radnici, koji su se ranije bavili fizičkim manipulacijama materijala, sada moraju razviti veštine za upravljanje i održavanje robota.

Veštačka inteligencija se koristi za analizu podataka, predviđanje potražnje, optimizaciju ruta i upravljanje zalihama, dok analitičari podataka i inženjeri za mašinsko učenje postaju neophodni za interpretaciju i primenu AI u lancu snabdevanja.

Digitalni alati omogućavaju bolje praćenje i upravljanje inventarom, praćenje isporuka i komunikaciju sa dobavljačima, gde stručnjaci za informacione tehnologije i analitičari podataka igraju ključnu ulogu u implementaciji digitalnih rešenja.

 Predviđanja su da će sledeće pozicije dobiti na značaju:

  • Supply Chain Data Scientist: Analizira podatke, pravi modele i donosi odluke na osnovu analize.
  • Robotics Engineer: Razvija, održava i optimizuje robote u skladištima i proizvodnji.
  • Supply Chain Analyst: Koristi AI za optimizaciju lanca snabdevanja.
  • Digital Supply Chain Manager: Upravlja digitalnim alatima i procesima.

 

Koje su ključne veštine i kompetencije koje će biti najtraženije za buduće radnike u lancu snabdevanja, s obzirom na brze tehnološke promene i evoluciju poslovnih modela?

Neke od ključnih veština i kompetencija koje će biti najtraženije za buduće radnike u lancu snabdevanja su prilagodljivost, fleksibilnost, spremnost na usvajanje inovacija, analitičko razmišljanje, radoznalost i celoživotno učenje,  digitalna pismenost i razumavanje rizika koje sajber tehnologija donosi.

Kroz zamenu rutinskih poslova robotima, analizu podataka pomoću veštačke inteligencije i implementaciju digitalnih alata, ovi trendovi ne samo što transformišu način rada, već i oblikuju potrebu za novim profilima radnika. Kao odgovor na ove promene, radnici će morati da kontinuirano razvijaju svoje veštine i prilagođavaju se novim zahtevima.

Ukupno gledano, tehnološke inovacije će značajno transformisati radna mesta u lancu snabdevanja, smanjujući potrebu za rutinskim radom i istovremeno zahtevajući veću stručnost i fleksibilnost od radne snage. Potrebno je proaktivno prilagođavanje obrazovnih sistema i poslovnih praksi kako bi se iskoristile prednosti ovih inovacija i minimizirali potencijalni negativni uticaji na zaposlenost.

 

Šta je to što učesnici ovogodišnjeg foruma mogu očekivati od panela na kojem ćete učestvovati?

Učesnici mogu očekivati koristan i zanimljiv presek tržišta rada iz ugla poslodavaca, kompanije Manpower, koja pruža HR rešenja, ali i iz ugla zaposlenih, koji može biti od pomoći za kvalitetnije upravljanje ljudskim kapitalom i donošenje odluka na ovom polju.

Naglasićemo tendenciju da će se u Srbiji otvarati sve više Shared Service centara iz kojih će se kompanijama ili klijentima pružati podrška u mnogim segmentima Supply Chain-a na globalnom nivou. Od optimizacija logistike, vođenja procesa nabavke kao i konsultanata koji će implementirati softverska i ERP rešenja koja se koriste u logistici/nabavci. To će pružiti priliku kandidatima iz proizvodnog okruženja/fabrika, da se preorjentišu na office ili hybrid model rada.

Podsećamo vas da su prijave za četvrti regionalni Supply Chain forum u toku, kao i da sve detalje o programu i načinu registracije možete pronaći putem linka u nastavku:

Registrujte se