U susret forumu: Upravljanje rizicima je jedna od najvažnijih tema u lancu snabdevanja

O centralnoj temi predstojećeg regionalnog Supply Chain foruma  – upravljanju rizicima i iskorišćavanju prilika u lancima snabdevanja, sa nama je razgovarala Tamara Magurjan, Site Head, u kompaniji Hemofarm A.D.

Tamara Magurjan je po zanimanju diplomirani inženjer tehnologije sa dugogodišnjim iskustvom u farmaceutskoj industriji. Nakon vođenja proizvodne jedinice za proizvodnju čvrstih dozirnih oblika u Vršcu, iskustvo je nadogradila vođenjem Kancelarije za upravljanje globalnim operacijama u okviru STADA grupe. U poslednjih nekoliko godina fokusirana je na kros-funkcionalne projekte u okviru unapređenja lanca snabdevanja, vezanim za uvođenje MRP2 standarda na različitim proizvodnim lokacijama i razvoj i implementaciju E2E programa u okviru Operacija. Trenutno vodi Centar za pakovanje u Vršcu, najveći pakovni centar u okviru STADA grupe.

Koliko je važno za Kompanije da imaju sistemski pristup upravljanja rizicima u lancima snabdevanja? Koliko je izazovno integrisati upravljanje rizicima u postojeće procese donošenja odluka u Kompanijama kako bi se na vreme mogle prepoznati šanse?

Upravljanje rizicima je, svakako, jedna od najvažnijih tema u lancu snabdevanja. Ukoliko kompanija teži da dostigne izvrsnost u snabdevanju i bude partner izbora za svoje kupce neophodno je da bude tu za njih ne samo u redovnim okolnostima već i u kritičnim situacijama. Prepoznavanje rizika je, čini mi se, čak i na globalnom nivou, ponekad u domenu naučne fantastike. Tako na internetu možete naći podatak sa kraja 2020. godine da je Top 100 poslovnih lidera kao najveće rizike za 2021. godinu prepoznalo nekoliko različitih vrsta pandemija, ali nijedan nije govorio o riziku rata na tlu Evrope.

Integracija upravljanja rizicima u postojeće procese je izazovna. Ključni su čvrsta podrška menadžmenta, podizanje svesti o važnosti upravljanja rizicima, integracija upravljanja rizicima u život kompanije i ulaganja u mitigaciju rizika. Nakon toga sledi definisanje pristupa, kaskadiranje odgovornosti i konzistentnost u praćenju. Ukoliko se upravljanje rizicima uvodi kao ’nice to have’ – možda je bolje ne trošiti trud.

Kako se vaša kompanija prilagođava promenama na tržištu i kako to utiče na strategije upravljanja rizicima i prepoznavanja prilika u lancima snabdevanja?

Hemofarm i STADA grupa imaju vrlo odgovoran pristup prema kupcima. Sveprisutna svrha naše kompanije glasi Brinemo o zdravlju ljudi kao pouzdan partner. Jedan od ključeva uspeha je upravo upravljanje E2E lancem snabdevanja. Pri tome, važno je imati u vidu činjenicu da je farmaceutska industrija izuzetno regulisana, šta za posledicu ima ograničenu fleksibilnost. Na primer, procesi uvođenja novog dobavljača aktivne komponente ili nabavke nove opreme traju sigurno duže od godinu dana. Zbog toga rizicima upravljamo kroz strateške odluke i investicije. Dugoročno planiranje kapaciteta, strateška partnerstva sa dobavljačima, uvođenje alternativnih dobavljača sirovina i pakovnih materijala nešto su na čemu Hemofarm i STADA rade već dugo. To nam omogućava da na potencijalne rizične promene možemo da odgovorimo u najkraćem roku.

U poslednje 4 godine intenzivno radimo na uvođenju seta principa i procesa objedinjenih pod nazivom SPS (Stada Production System) na svim našim proizvodnim lokacijama. SPS čine tri osnovna stuba: MRP2 (Manufacturing Resource Planning), TPM (Total Productive Maintenance) i Lean Manufacturing koji nam kroz precizno definisanje procesa i odgovornosti, merenje biznis parametara i kontinuirano praćenje održivosti omogućava, između ostalog, i da rizike prepoznamo na vreme i njima upravljamo na sistematičan i odgovoran način.

Šta je to što učesnici ovogodišnjeg foruma mogu očekivati od panela na kojem ćete učestvovati?

Raznovrsne poglede na upravljanje rizicima, sličnosti i razlike zavisno od industrije, kao i pogled iz perspektive operacija.

 

Ne zaboravite da se registrujete za predstojeći susret, putem zvanične web stranice kojoj možete pristupiti u nastavku.

Registrujte se