U susret forumu: Već danas možemo razmišljati o radnim mestima budućnosti

Ovogodišnji Supply Chain forum će kroz različite interaktivne panele nastojati da pruži profesionalnu perspektivu u kontekstu brojnih aktuelnih pitanja u modernom lancu snabdevanja. Jedno od njih su i radna mesta budućnosti, što je ujedno i tema o kojoj sa nama razgovara Milan Pasula, direktor lanca snabdevanja za južne zemlje Centralne Evrope i Baltički region u kompaniji PepsiCo.

Živimo u trenutku ubrzanih tehnoloških promena koje imaju višestruki uticaj na sve aspekte svakodnevnice, a time i na očekivanja u pogledu kompetencija profesionalaca u lancima snabdevanja. Da li već danas možemo govoriti o radnim mestima budućnosti i koliko je ona zapravo daleko?

Da, već danas možemo razmišljati o radnim mestima budućnosti, s obzirom na brze tehnološke promene i njihov uticaj na svaki aspekt društva – uključujući i različite aspekte lanca snabdevanja. Mnoge kompanije već sada planiraju i pripremaju se za promene koje će doneti budućnost, pokašuvaju da razumeju kako da primene već aktuelna rešenja kroz traženje novih veština i kompetencija od svojih zaposlenih.

Radna mesta budućnosti u lancima snabdevanja verovatno će biti usmerena na tehnološki napredak, održivost, digitalizaciju i analitiku podataka. To uključuje pozicije kao što su eksperti za veštačku inteligenciju, analitičari podataka, menadžeri održivosti, inženjeri za automatizaciju, i eksperti za digitalnu transformaciju lanaca snabdevanja. Osim toga, možemo očekivati i nova zanimanja koja proizlaze iz tehnoloških inovacija, kao što su stručnjaci za blockchain tehnologiju ili menadžeri za upravljanje rizicima u vezi sa globalnim događajima kao što su pandemije ili klimatske promene.

Iako se neka od ovih radnih mesta već pojavljuju, proces potpunog prelaska na radna mesta budućnosti može potrajati godinama ili decenijama, jer će biti potrebno vreme da se tehnologija usvoji, implementira i prilagodi potrebama industrije. Međutim, već sada je važno da se profesionalci u lancima snabdevanja pripreme za budućnost sticanjem novih veština, prilagođavanjem tehnološkim promenama i usvajanjem održivih praksi.

Kako se prilagoditi novim potrebama i kako na najbolji način razvijati kompetencije zaposlenih, ali i modernizovati lance snabdevanja?

Prilagođavanje novim potrebama u lancima snabdevanja zahteva holistički pristup koji uključuje analizu trenutnih veština zaposlenih, identifikaciju budućih potreba i trendova, te planiranje obuke i razvoja. Modernizacija lanaca snabdevanja zahteva ulaganje u tehnologije poput automatizacije, analitike podataka i digitalizacije procesa. Održivost postaje sve važnija, te je integrisanje održivih praksi, poput smanjenja otpada i emisija, ključno za uspeh. Podrška promenama, transparentna komunikacija i kontinuirano praćenje efekata primenjenih strategija su takođe neophodni. Kroz ovaj integrisani pristup, organizacije mogu efikasno prilagoditi svoje lance snabdevanja novim zahtevima, razviti kompetencije svojih zaposlenih i ostvariti konkurentsku prednost u dinamičnom poslovnom okruženju.

Na koji način će se ovoj temi pristupiti na predstojećem regionalnom Supply Chain forumu?

Na ovogodišnjem Forumu razgovaraćemo koji su to izazovi i šanse koje nose nova radna mesta u lancu snabdevanja našeg regiona, pre svega da li su nova radna mesta već prisutna ili se potreba još uvek kreira i koja radna mesta će nestati u narednim godinama. Takođe, neophodno je i osvrnuti se koje veštine kod profesionalaca u lancu snabdevanja je potrebno već danas da krenemo da razvijamo da bismo bili spremni za promene koje će se desiti u narednim godinama.

Pridružite nam se na još jednom uspešnom događaju koji će okupiti veliki broj profesionalaca iz zemlje i regiona. Sve detalje o programu i načinu prijave na predstojeći Forum pogledajte ovde.