U susret radionici: Da li imamo rešenje za nedostatak radne snage?

Tokom predstojeće SUPLS radionice, svi učesnici imaće priliku da saznaju više o ključnim pitanjima i izazovima koje pred nas stavlja nedostatak radne snage. Više o tome šta nas tokom nje očekuje, razgovarali smo sa Milanom Pasulom, moderatorom radionice i direktorom lanca snabdevanja za južne zemlje Centralne Evrope i Baltički region u kompaniji PepsiCo.

Možemo slobodno da tvrdimo da je tema radionice krajnje aktuelna, jer pogađa, kako  globalno, tako i lokalno, ne samo lanac snabdevanja, nego i druge profesije. Bez obzira na veliki broj nezaposlenih lica u Srbiji, kao i u većem delu Evrope, na tržištu rada vlada deficit radne snage. Kako će nam predstojeća radionica pomoći da pronađemo rešenje za prevazilaženje ovog nedostatka?

Na predstojećoj radionici otvaramo temu nedostatka radne snage, što predstavlja dugoročni rizik po privredu Srbije, a pogađa različite privredne grane. Mi ćemo se pre svega fokusirati na uticaje prisutne u lancu snabdevanja. Uzimajući u obzir kako nekvalifikovanu, tako i kvalifikovanu radnu snagu, svi pokazatelji ukazuju na to da na svim poljima naše kolege, profesionalci u lancu snabdevanja, imaju izazov da osiguraju kontinuitet operacija ili usluga koje pružaju, a rešenje nije nadohvat ruke.

Koji su dominantni izazovi u ovoj oblasti i na koji način će im se pristupiti tokom radionice?

Na radionici je planirano da se sa sagovornicima otvori pitanje da li su se potrebe budućih zaposlenih promenile, na koji način smo prilagodili proces selekcije novim uslovima na tržištu i kojim kanalima stižemo do njih. Posvetićemo se traženju rešenja po pitanju načina na koji možemo da ponudimo konkurentnije uslove rada zaposlenima kada govorimo o zaradama i beneficijama i da li je moguće i na koji način izgraditi i održavati lojalnost zaposlenih. Termin automatizacije određenih delova operacija postaje deo naše svakodnevnice, pri čemu se struka razilazi u mišljenjima da li je ona rešenje trenutne situacije ili samo stvaranje novih problema po pitanju dostupnosti radne snage.

Koliko razumemo pojam uvoza radne snage iz različitih delova sveta u cilju pokrivanja nedostatka naših potreba lokalnim stanovništvom? Da li smo kao društvo spremni na taj korak kada se dotaknemo pitanja uspostavljene strategije na nacionalnom nivou i šta bi to značilo za poslovanje kompanija i lokalnih zajednica u narednih pet ili deset godina?

Da li poslovi u lancu snabdevanja postaju ili su već postali deficitarni u poređenju sa ostalim funkcijama u organizaciji (prodaja, finansije, marketing….) i da li je tržište valorizovalo novu realnost? Da li lanac snabdevanja predstavlja ključnu kariku za budući opstanak organizacija, kao i zaposlenih koji vode ovu agendu?

Koliko je važno da se oslanjamo na iskustva drugih, odnosno da transparentno govorimo o onome što nam je pokazala naša profesionalna praksa?

Od samog osnivanja SUPLS zastupa ideju nesebičnog deljenja znanja i razmene iskustava među članovima, što je i najveća snaga naše organizacije. Nominovanje aktuelnih tema i saradnja sa eminentnim profesionalcima koji prednost daju stručnosti, praksi i novim znanjima nasuprot ličnim interesima, upravo je ono što smatram ključnim za jedno strukovno udruženje kao što je SUPLS.  Očekujem da će i ova radionica to još jednom potvrditi.

 

Prijavite se za učešće