KAIZEN – Work smarter than harder!

Vratiću se kratko na postavljeno pitanje iz prethodnog teksta o Lancu Snabdevanja (Supply Chain) : Šta je to zašto je “Toyotizam” pobedio “ Fordizam” …i dalje pobeđuje. Odgovor je jednostavan ali postoji više načina kako ga implementirati u svakoj situaciji, procesu.

Globalizam i ekonomija obima (velike serije istog modela – Fordizam) je fokusiran na SMANJENJE gubitaka tj. Povećanje EFEKTIVNOSTI I EFIKASNOSTI. Toyotizam je fokusiran na METOD RADA. Gde su i najveći potencijali. Ambicija je ELIMINISATI sve gubitke. A to je suštinska i velika razlika. Potpuno druga filozofija. From Good to Great (pročitajte ovu knjigu Jima Collinsa)

Evo kratke ilustracije u razlici potencijala metode rada, efektivnosti i efikasnosti.

Ako svaki process u svakom segmentu poslovanja (i života) posmatramo sa aspekta troškova tj.gubitaka moći ćemo da promenimo (optimizujemo) tok procesa (ljudi, vreme, materijali, informacija, roba) na način da gubitke svedemo na 0 i zadržimo dodatu vrednost na našem proizvodu (usluzi). Naravno to nije uvek moguće ali ta ambicija nas tera da drugačije razmišljamo.

Koji su to gubici na koje treba da se fokusiramo:

Postoje razne tehnike za mapiranje procesa (od kupca do dobavljača) kao što su Value Stream Mapping ili Gemba Walk. Ali suština je da vizuelno identifikujete sve ove gubitke (aktivnosti) u procesima (AS-IS). Da postavite ambiciju da ih svedete na 0 (Zero loss) i definišete novi (TO-BE) tok procesa. Ovo su i osnovni principi LEAN pristupa. Primenljiv je u svim delovima organizacije: prodaja, supply chain, finansije, kontroling, HR, legal…

Ali, sada dolazimo do pitanja KAKO? I tu se većina “uspešnih” pokušaja završi neuspešno. Nažalost. Osnovni princip i tehnika je da ne postoji prečica do kvaliteta i zaključaka. Jump to conclusion je najveći neprijatelj. Ili nismo skupili sve relevatne informacije od nosioca procesa, nismo razumeli kako nešto funkcioniše, nismo okupili sve relevatatne učesnike procesa u analizi i donosimo zaključk i akcije na brzinu, koje neće ELIMINISATI gubitke već samo malo “popraviti” trenutnu situaciju.

Postoje tehnike kako naučiti rešavati problem (UPS – Unified Problem Solving). Evo samo glavnih principa i mape koja će vam zagolicati maštu i podstaknuti razmišljanje o tome koliko je sve jednostavno. Samo treba biti dosledan, disciplinovan i ambiciozan. SAMO.

  • Prilagodite svoj pristup kapacitetima i sposobnostima svojih ljudi u okruženju
  • Nemojte stvarati komplikovane timove (KAIZEN) ako rešenje dolazi od “Zdrave logike” i sjajnih jednostavnih ideja.
  • Rešite probleme (eliminišite gubitke) na najjednostavniji način bez velike birokratije.
  • Nemojte misliti da su vaši problem jedinstveni. Rešenja vaših problema već postoje. Tražite ih.

U zavisnosti od kompleksnosti problema i njegove frekvencije (hronični, sporadični) treba i odabrati najjednostavniji alat-metodologiju za njegovo rešavanje.

Evo kako to izgleda i u praksi primenjeno na jednu svakodnevnu životnu situaciju.

 

Budite ambiciozni i uživajte u izazovima rešavanja problema i eliminaciji gubitaka na najjednostaviji način.

KAIZEN!

Goran Popović
Predsednik SUPLS