U susret Forumu: Predstavljamo Jelenu Kostić

Ovogodišnji Regionalni Supply Chain Forum spreman je da postavi nove rekorde u odnosu na prošlu godinu kada je okupio preko dve stotine stručnjaka, predstavnika domaćih, regionalnih i internacionalnih kompanija i označio jednu novu vrstu prakse u umrežavanju i razmeni znanja i iskustva u oblasti lanca snabdevanja na našim prostorima.

Da je pred nama još jedna jedinstvena prilika za susrete sa profesionalcima, svedoče i vrhunski predavači, dokazani stručnjaci čije karijere beleže značajne rezultate, ne samo u smislu poslovnih uspeha već i uspostavljanja primera dobre prakse. Jedna od njih je i Jelena Kostić, Head of Production and Engineering u kompaniji British American Tobacco. Svi učesnici Foruma koji se opredele za učešće u radionici „Održivost u oblasti upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom“, imaće priliku da sa njom i njenim kolegama razmene informacije i dođu do odgovora na brojna važna pitanja u ovoj oblasti.

Poštovana Jelena, možete li budućim učesnicima Foruma i radionice koju vodite reći nešto više o Vašoj dosadašnjoj karijeri?

Karijeru sam počela kao prvi kandidat na obuci za menadžere (Management Trainee) u operacijama  posle kupovine Duvanske Industrije Vranje a.d. od strane komanije British American Tobacco.

Prema programu sam dve godine provela na raznim projektima unutar lanca snabdevanja. Shvativši da mi završeni Fakultet mašinstva ne daje dovoljno teorijskog znanja i  veština koje su mi neophodne za rad u multinacionalnoj kompaniji ovog nivoa, krenula sam i završila MBA na Univerzitetu Sheffield. Posle završenog programa obuke za menadžere, postala sam  Projektni menadžer za inovacije i  nove proizvode za Jugoistočnu Evropu, što je bio pravi izazov jer je podrazumevalo dosta putovanja uz konstantno balansiranje između operacija i marketinga uz obavezno poštovanje svih rokova. Posle toga sam kao deo daljeg razvoja dobila da vodim odeljenje kontrole kvaliteta u fabrici, gde smo zajedno sa lokalnim timom uz sinergiju sa proizvodnjom uveli fabriku u do tada novi način gledanja na kvalitet proizvoda sa novim procedurama i fokusom na proizvod i posvecenost kvalitetu samog operatera na liniji (Quality Assurance System). Sledeći izazov  koji je usledio je bio pozicija Menadžera Inženjeringa, odgovornog za održavanje, investicije, servise kao i bezbednost i zdravlje na radu. Tu sam izmedju ostalog, počela da se susrećem sa temom ambalažnog otpada i shvatam koliko je izazova pred nama.

Kasnije proširenje funkcije na proizvodnju kao dodatnu odgovornost i implementaciju World Class Manufacturing sistema, uz paralelno povećanje obima proizvodnje zbog širenja fabrike i većeg izvoza, bio je još veći izazov na kome i sada radim na poziciji Direktora proizvodnje i inženjeringa.

Zahvaljujemo Vam se na osvrtu koji ste podelili sa nama. Takođe, želimo da informišemo sve čitaoce da će Jelena Kostić radionicu voditi zajedno sa koleginicom Violetom Belanović Kokir, generalnom direktorkom kompanije Sekopak, koja je takođe razgovarala sa nama i podelila svoje iskustvo u tekstu koji možete pronaći ovde. Za kraj, ukoliko želite da se povežete sa našom sagovornicom, to možete učiniti putem njenog LinkedIn profila, a više informacija o Forumu i načinu prijave pronađite ovde.